Op mijn vijftiende ben ik (Filip) begonnen met gitaar spelen, in de jeugdgroep van de kerk en in de koffiebar. Toen ik 17 was schreef ik mijn eerste liedjes. Na mijn eindexamen heb ik drie maanden met Musicians for Mission (YWAM) met een band en een busje een tournee gemaakt, door Frankrijk, Spanje en Marokko. Voordat we vertrokken was Keith Green op een avond in Heidebeek waar hij wat liederen zong en vertelde over zijn missie. Toen we terugkwamen van de tournee hoorden we dat hij verongelukt was. Zijn muziek en radicaliteit zijn voor mij een grote inspiratie gebleven.

Gitaarspelen is een van mijn grote passies, toen mijn staalsnarige gitaar tijdens een valpartij met de fiets sneuvelde ben ik klassiek gitaar gaan spelen, ik heb mijzelf toen het notenschrift aangeleerd en muziekstukken van Bach, Tarrega en wat flamenco. Geïnspireerd door de instrumentale cd's van Phil Keaggy ben ik later meer fingerstyle op de staalsnarige gitaar gaan spelen. Een aantal jaar geleden hoorde ik de gitarist Doyle Dykes spelen op een clinic bij de gitarenspeciaalzaak van Cees Dee in Amersfoort, dit bracht me er toe een Taylor gitaar aan te schaffen. Deze gitaar bespeel ik het meest, ook in de diensten van de baptistengemeente De Rank waar ik het muziekteam zit. Daarnaast speel ik af en toe electrische gitaar en een beetje toetsen en mondharmonica, dit voornamelijk als ik opnames van een lied maak.

Door de jaren heen ben ik met regelmaat liederen blijven schrijven over allerlei thema's, een tijdlang speelde ik in de gospelband Image, later speelde ik veel samen met een vriend in het duo Toegift, samen hebben we destijds een aantal liederen op cd gezet.

Door mijn rol als zangleider en door de inspirerende omgeving van een groeiende en enthousiaste gemeente met een duidelijke visie krijg ik regelmatig inspiratie voor aanbiddingsliederen. Maar ook voor liederen over specifieke thema's waar weinig in te vinden is> Deze liederen ontstaan soms door een preek, een bijbelgedeelte of mijn persoonlijke momenten met de Heer. Verschillende van de liederen die we in de gemeente regelmatig zingen vind je op deze website.

Een paar geleden ben ik betrokken geraakt bij New-Wine. Door het leiden van de aanbidding tijdens de vroege vogels vieringen heb ik ontdekt hoe goed is om uit verschillende liedbundels te putten. Veel oudere liederen hebben een rijkere woordenschat en meer diepgang. In de cursussen die we bij New-Wine organiseren is dit een belangrijk punt. Muzikale vernieuwing is goed en noodzakelijk , maar wel met respect en waardering voor het verleden. Meer hierover vindt je op de site van New-Wine. www.new-wine.nl

Mijn persoonlijke levensvisie is gebaseerd op Spreuken 3:3 Laat liefde en waarheid je niet verlaten, bind ze om je hals en schrijf ze in je hart. Voor mijn liederen betekent dit dat ze geïnspireerd zijn door liefde voor God en medemens, maar ook liefde voor goede muziek en gebaseerd op de waarheid van Gods woord en de werkelijkheid van dit leven. Ze komen uit mijn hart, maar ik wil ze ook delen en zichtbaar laten zijn voor anderen.

Filip Leenman